top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Biyografi

Muzaffer Hacıhasanoğlu

MH6.jpg
MH.jpg

Muzaffer Doluca, Muzaffer F. müstear isimlerini de kullandı. Zeliha Hanım ile öÄŸretmen Mehmet Fahri Bey'in oÄŸlu olarak Çankırı'da doÄŸdu. Ankara Gazi Lisesi (1941) ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi (1948). Anadolu'nun çeÅŸitli il ve ilçelerinde, Çubuk (1948), OÄŸuzeli ve Kilis'te (1949-51) sıtma savaÅŸ hekimi ve Åžabanözü'nde hükûmet tabibi olarak görev yaptı (1951-53). Daha sonra Ä°ÅŸçi Sigortaları Ankara Hastanesi'nde asistanlığa baÅŸladı. Ä°ç hastalıkları ihtisasını tamamlayarak Tosya Devlet Hastanesi'nde baÅŸtabip ve iç hastalıkları uzmanı olarak görev yaptı (1958-61). Bir süre Ayvalık SaÄŸlık Merkezi'nde (1963-64) ve daha sonra Malatya Sosyal Sigortalar Kurumu'nda çalıştı. Malatya'daki görevinden emekliye ayrıldı (1973). Emeklilik sonrası bir dönem Ankara'da serbest hekim olarak çalıştıktan sonra Ä°stanbul'a yerleÅŸti. Eller adlı kitabı ile 1980 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü'nü kazandı. Türk Edebiyatçılar DerneÄŸi üyesi; evli ve üç çocuk babası olan yazar, 17 Ocak 1985'te öldü.

 

Edebiyata Büyük DoÄŸu (1943) ve Ä°stanbul (1944-46) dergilerinde Muzaffer Doluca imzasıyla kullandığı ÅŸiirleriyle girdi. 1947'den sonra Varlık dergisinde yayımladığı öykü ve yazılarıyla tanındı; bu dergide yayımlanan ilk öyküsü "Bir FotoÄŸraf Canlanıyor" (1947) ilgiyle karşılandı. Cumhuriyet, AkÅŸam, Dünya, Vatan, Varlık, Türk Dili, Halkevleri, Ilgaz, Yazko Edebiyat gibi gazete ve dergilerde denemeler, makaleler ve kitap tanıtma yazıları yazdı. 1947-54 arası, öykücülüÄŸü açısından oldukça verimli yıllar oldu; bu süre içinde sürekli yazdı. Öykülerini sırasıyla Bir Tesbih Tanesi (1951), Bu Dağın Ardı (1954), Eller (1979), DaÄŸ Başındaki Ölü (1983) adlı kitaplarında bir araya getirdi. SeçilmiÅŸ öykülerinin bulunduÄŸu Necati Güngör' ün hazırlayan olarak görev yaptığı "Öyküler" (2001) kitabı TC Kültür Bakanlığı' tarafından yayımlandı. Öykülerinde klasik öykü anlayışına baÄŸlı kalarak özellikle kasaba yaÅŸamından seçtiÄŸi tiplerin portrelerini çevreleriyle iliÅŸkilerinden soyutlamadan baÅŸarıyla çizdi; kasaba insanının acılarını, üzüntülerini, bireysel sorunlarını, aile ve toplum iliÅŸkilerindeki saÄŸlıksız yönlerini samimi bir dille anlattı. 

 

Muzaffer HacıhasanoÄŸlu, Trenler Yeni Gidiyor romanını 1983 yılında yayımladı. Romanlarından "Kasaba Kadınları" Vatan, "Evlerde Sevgi Yoktu" Milliyet, "Tatsız Dünya" Yenigün, "Emin Efendi" Cumhuriyet gazetelerinde tefrika edildi.  Bu romanlarından "Evlerde Sevgi Yoktu" 2006 yılında, "Trenler Yine Gidiyor" ikinci kez 2007 yılında kitap olarak yayımlandı. Romanlarında da son yıllarda yazdığı öykülerinde olduÄŸu gibi toplumsal sorunlara ağırlık verdi. Ä°zlenimlerinden yararlanarak kurduÄŸu öykülerinde "insanı toplumu içinde gerçekçi açıdan görmeyi" amaçladı. Yazar, roman ve öykülerinin yanı sıra Atatürk Bakıyor Bize (1981) adlı bir inceleme-deneme kitabını da yayımladı.

yanlış.jpg

Yanlış - SeslendirilmiÅŸ öykü

© 2021 Orhan HacıhasanoÄŸlu 

bottom of page